top of page
BBF-logo-spaarpot-breed.jpg
Zindzi-Zevenbergen-portretWEBBob-van-Mol).jpg

Op 2 december is in 'De Taalstaat' op Radio 1 bekendgemaakt dat Irina Filcer en Zindzi Zevenbergen de begunstigden zijn van de Boer Boris Premies 2023. In 2022 werden de inspanningen van Uitgeverij Wilde Haren en Pim Lammers om tot een diverser kinderboekenlandschap te komen, beloond met een Boer Boris Premie. Allen ontvingen een geldbedrag van 5000 euro. Dit bedrag mogen/mochten zij naar eigen inzicht besteden.
 

Het illustratiewerk van Irina Filcer is origineel, bijzonder van kleur en compositie. Het ademt een weemoedig stemmende tijdloosheid. Onlangs verrijkte ze haar oeuvre met een eerste kinderboek. In ‘Takkenhoofd’ (tekst van Inge Besaris) voegt haar werk een bijzondere dimensie toe aan het verhaal over een grootvader met dementie. Ze maakt zichtbaar dat de personages een geschiedenis met zich mee dragen. Dat geeft de karakters een diepte die met alleen woorden niet bereikt zou zijn. De prikkelende spanning en sfeer maken nieuwsgierig naar meer. De Boer Boris Premie stelt Irina in staat om te werken aan het eigen prentenboek dat ze graag wil maken.


https://irinafilcer.com/

Zindzi Zevenbergen maakte indruk met haar eerste jeugdboek, ‘Lennox en de gouden sikkel’, waarin aandacht is voor de sikkelcelziekte, geïllustreerd door de gevestigde kinderboekenmakers Brian Elstak en Hedy Tjin. Samen met de laatste publiceerde ze vervolgens ‘Manie Schaafijs’. Ook daarin snijdt ze, op speelse wijze, een onderwerp aan dat gerelateerd is aan de bi-culturele samenleving: de introductie van schaafijs in Suriname. Zindzi krijgt de Boer Boris Premie in de hoop dat ze doorgaat met het op frisse en overtuigende manier verrijken van het kinder- en jeugdboekenaanbod.

Foto: Bob van Mol

instagram.com/zindzizevenbergen

linkedin.com/zindzizevenbergen

BBF-logo-BBpremieIrina.jpg
IrinaFilcerWEB.jpg
BBF-logo-BBpremieWH5000web.jpg
BBF-logo-BBpremiePL5000web.jpg
Wilde Haren-16.jpg

De Boer Boris Premie 2022 ging naar: Wilde Haren

Illustrator D'Avellonne van Dijk en leraar Nederlands Loulou Drinkwaard richtten in 2020, geïnspireerd door de Black Lives Matter-protesten in Nederland, Uitgeverij Wilde Haren op met als doel het bijdragen aan een betere weerspiegeling van de multiculturele samenleving in kinderboeken. In hun uitgeverij is inclusiviteit, zichtbaarheid en diversiteit de norm. De boeken van Wilde Haren zijn in het hele land verkrijgbaar.

https://www.uitgeverijwildeharen.nl/

info@uitgeverijwildeharen.nl

PimLammers-klein.jpg

De Boer Boris Premie 2022 ging naar: Pim Lammers

Al met zijn eerste prentenboek, Het lammetje dat een varken is, maakte Pim Lammers meteen duidelijk waar hij wil staan in het hedendaagse kinderboekenlandschap. Het wordt wel het eerste transgender-prentenboek genoemd. Ook in latere boeken heeft hij laten zien dat hij zich in wil zetten voor meer diversiteit en inclusiviteit in het kinderboekenlandschap.

https://www.pimlammers.nl

pimlammers@gmail.com

bottom of page