top of page

foto: Ben Kleyn

Ted van Lieshout

Ted van Lieshout is een veelzijdige auteur: hij schrijft voor peuters en kleuters, maar ook voor volwassenen. Hij bezoekt alle klassen van welk soort onderwijs dan ook en is te boeken voor literaire avonden voor volwassenen.

 

Ted werd op 21 december 1955 geboren in Eindhoven. Hij is dichter, schrijver, beeldend kunstenaar en grafisch vormgever. In 2009 ontving hij de staatsprijs voor jeugdliteratuur, de Theo Thijssen-prijs, die eens in de drie jaar wordt uitgereikt. Daarnaast kreeg hij onder meer de Duitse Jeugdliteratuurprijs en de Zilveren Zoen voor zijn jongerenroman ‘Gebr.’, de Gouden Griffel voor zijn dichtbundel ‘Begin een torentje van niks’ en de Nienke van Hichtum-prijs voor ‘Zeer kleine liefde’. Ter gelegenheid van zijn vijfentwintigjarig dichterschap verschenen in 2009 zijn verzamelde gedichten onder de titel ‘Hou van mij’ in een anderhalve kilo zwaar boek, goed voor talloze Zilveren Griffels.

 

Ted is de laatste jaren vooral bekend van zijn prentenboekenserie over de kleuter Boer Boris, een serie die hij samen met Philip Hopman maakt. Philip en Ted treden vaak samen op, maar verzorgen ook in hun eentje optredens over Boer Boris.

 

In 2012 verscheen Van Lieshouts eerste roman voor volwassenen, ‘Mijn meneer’, in 2017 gevolgd door het veelgeprezen ‘Schuldig kind’.

 

Gedurende meer dan twintig jaar schreef Van Lieshout voor televisieprogramma’s als Sesamstraat en Het Klokhuis; tegenwoordig geeft hij lezingen over uiteenlopende onderwerpen, zoals kinderen & kunst, poëzie en leesbevordering.

 

Ted van Lieshout woont in Amsterdam.

Voor school- en bibliotheekbezoeken, optredens en lezingen: 

https://www.deschrijverscentrale.nl/auteurs/13785

Meer?

Na de middelbare school ging Ted van Lieshout in Amsterdam - waar hij sinds 1975 woont - studeren aan de Gerrit Rietveldacademie. In datzelfde jaar werden zes gedichten gepubliceerd in een debutantenbundel. Vijf jaar later studeerde hij af en ging aan de slag als illustrator en grafisch ontwerper.

 

Tot 1984 bestonden zijn werkzaamheden voornamelijk uit het ontwerpen van boekomslagen voor uitgeverijen als De Arbeiderspers en Manteau, en het maken van tekeningen voor kranten en tijdschriften als NRC-Handelsblad, Huisarts & Praktijk en Vrij Nederland. Hij was tevens huistekenaar van het vijf jaren-project 'Lees je knetter'.

 

In 1982 begon hij te illustreren voor De Blauw Geruite Kiel, de kinderkrant van Vrij Nederland, en vanaf 1984 publiceerde hij daarin gedichten en verhalen. De eerste publicatie was 'De achterkant van mijnheer van Vliet'.

 

DE BOEKEN EN DE PRIJZEN

 

Twee jaar later, in 1986, verschenen zijn eerste boeken: het jeugdboek Raafs Reizend Theater bij Van Goor en de eerste dichtbundel Van verdriet kun je grappige hoedjes vouwen bij Leopold. Deze bundel werd in 1987 onderscheiden als beste bundel met een Vlag & Wimpel. In dat jaar verscheen het verhaal 'Zondag' in het boek 'Dit is echt gebeurd!', dat net als het derde boek, Luitje en de limonademoeder, werd uitgegeven bij Van Goor. Bij Leopold verscheen de tweede dichtbundel, Als ik geen naam had kwam ik in de Noordzee uit. Bij Zwijsen verscheen in 1988 Kaatje Koe, bij Van Goor De allerliefste jongen van de hele wereld, waarvoor hij in 1989 een Vlag & Wimpel kreeg, en bij Leopold de derde dichtbundel Och, ik elleboog me er wel doorheen, die in 1989 met een Zilveren Griffelwerd bekroond.

 

In dat jaar werd hij onderscheiden met de oeuvreprijs voor beginnende schrijvers, het Charlotte Köhler Stipendium.

 

In 1989 verscheen Kind te huur bij Van Goor en in 1990 Ik ben een held, dat in 1991 werd onderscheiden met een Vlag & Wimpel en dat ook werd Getipt door de Kinderjury; Zwijsen publiceerde Giel heeft een geheim en Leopold Mijn botjes zijn bekleed met deftig vel, waarvoor Ted van Lieshout in 1991 zijn tweede Zilveren Griffel kreeg en daarnaast de Kunst voor Kinderenprijs, een initiatief van studenten van de sectie Kind & Media van de Universiteit van Leiden. In 1993 werd de bundel door een internationale jury onderscheiden met de Premio Europeo Letteratura Giovanile Pier Paolo Vergerio. Voor de illustraties in het poëzieprentenboek werd hij geëerd met plaatsing op de IBBY Honour List.

Het volgende boek was Majlent, dat in 1991 bij Van Goor verscheen. In dat jaar kwam bij dezelfde uitgeverij het boek 'Een kerstmis vol verhalen' uit, met daarin zijn verhaal 'Kerstopa'.

In 1992 verschenen bij Leopold Het droevige leven van Weggedaantje Stippelmuis en de vijfde dichtbundel, Multiple noise. In 1993 publiceerde hij het samenleesboek Wat drink je? O, pies! bij Van Goor en ook bij die uitgeverij De winkel van Wimper; bij Zwijsen verscheen Toen oma weg was, dat in 1994 een Vlag & Wimpel kreeg. In 1994 verscheen bij Leopold Begin een torentje van niks. Deze bundel werd bekroond met de Gouden Griffel 1995, die nooit eerder in de 40-jarige geschiedenis van de prijs werd toegekend aan een bundel van één auteur. In 1995 verscheen bij Van Goor het kleine voorleesboek Herrie en bij Leopold werden de niet meer verkrijgbare eerste drie bundels gedichten opnieuw uitgebracht, thans in één band en onder de titel 'Van, Als & Och'.

 

In 1996 verscheen Gebr. bij Van Goor. Dat boek won een Zilveren Zoen in 1997; Mijn tuin, mijn tuin, een prentenboek met collages van Daan Remmerts de Vries dat bij Querido verscheen in 1996, kreeg in 1997 een Zilveren Griffel. In de allerlaatste dagen van 1997 verscheen het poëzieprentenboek Een lichtblauw kleurpotlood bij Leopold. Begin 1998 kwam Stil leven uit bij SUN, een "essay" voor kinderen vanaf tien over kunstgeschiedenis. Het boek werd onderscheiden met een Zilveren Zoen1999.

In 1999 werd 'Bruder', de Duitse vertaling die Mirjam Pressler maakte van 'Gebr.', onderscheiden met de Deutscher Jugendliteraturpreis. Meer  vertalingen van 'Gebr.' volgden: de Deense, Duitse, Engelse, Estlandse, Franse, Italiaanse,Koreaanse, Noorse en Zweedse. Het boek werd genomineerd voor de Marsh Award in Groot Brittannië, won de Noorse Vertalersprijs en de Prix Farniente in Wallonië, een jeugdjuryprijs.

 

In datzelfde jaar verscheen de achtste dichtbundel bij uitgeverij Leopold: Zeer kleine liefde. Die werd in 2001 bekroond met de tweejaarlijkse Nienke van Hichtum-prijs.

In mei 2000 kwam de negende dichtbundel bij uitgeverij Leopold uit, de liedjes die hij schreef voor Het Klokhuis: Het is een straf als je zo mooi moet zijn als ik.

In 2001 verschenen Klein groen koffertje (Leopold) en in april 2002 kwam bij uitgeverij Leopold het "poëssay" Papieren Museum uit, dat in 2003 werd genomineerd voor De Gouden Uil. In 2003 verschenen de poëzieverzamelbundel Jij bent mijn mooiste landschap (Leopold) en de omnibus 'Luitje, Wimper & Pipet' (Van Goor), met daarin drie eerder verschenen boeken.

In 2003 werd hij, als enige jeugdboekenschrijver, genomineerd voor de eerste Brabantse Schrijversprijs, een nieuwe onderscheiding voor een literair oeuvre.

Papieren Museum 2 (Leopold) verscheen in augustus 2004, direct gevolgd door Goochelaar! bij uitgeverij Van Goor. In 2005 verscheen bij Leopold het poëzieprentenboek Mama! Waar heb jij het geluk gelaten? Voor dit boek won hij in 2006 zijn vierde Zilveren Griffel. In dat jaar verschenen bij Nieuw Amsterdam en Leopold respectievelijk Ik en de koningin en - met tekenaar Sieb Posthuma - Van Ansjovis tot Zwijntje, dat genomineerd werd voor De Gouden Uil 2007.

In 2007, 2008 en 2009 verschenen respectievelijk 3 en 4 en 1 en tenslotte 2 (Rijksmuseum / Nieuw Amsterdam) vier kinderkijkboeken (“telboekserie”)  over de collectie van het Rijksmuseum, bij Leopold Papieren Museum 3, (opnieuw met Sieb Posthuma) Spin op sokken (dit boek leverde hem in 2009 zijn vijfde Zilveren Griffel op) en Twee ons liefde

 

Voor uitgeverij Querido verzorgde hij vanaf 2008 de redactie/samenstelling van de poëziejaarboeken: Kwam dat zien! Kwam dat zien! (2008), Ik wil een naam van chocola (2009, Vlag & Wimpel), Wie heeft hier met verf lopen smijten? (2010), Vijf draken verslagen (2011, Vlag & Wimpel) en Er zit een feest in mij (2012).

 

In 2009 verzorgde hij, samen met Sieb Posthuma, het Kinderboekenweekprentenboek: Koekjes! Het stond twee weken op 1 in de CPNB Bestseller top 60.

Voor het Nederlands Literair Productie en Vertalingenfonds schreef hij in 2009 de catalogus bij de internationale tentoonstelling van Nederlandse kinderboekillustratoren die in 2010 van start is gegaan, An Elephant Came By.

 

Ted van Lieshout werd in 2009 onderscheiden met de driejaarlijkse Theo Thijssen-prijs (de voormalige Staatsprijs voor Kinder- en Jeugdliteratuur) (60.000 euro) voor heel zijn oeuvre. De prijs werd in september in Den Haag uitgereikt.

 

In 2010 kreeg hij een Zilveren Griffel voor zijn in 2009 verschenen verzamelde gedichten Hou van mij (Leopold).

In dat jaar verscheen Sinterklaas ahoi! bij Leopold, een prentenboek dat eerder in het kader van een supermarktactie was gepubliceerd door Douwe Egberts/C1000/Blue in Green.

 

In 2011 begon uitgeverij Gottmer aan de heruitgave van oudere titels door midden van de Ted van Lieshoutbibliotheek. In dat jaar kwam ook Driedelig paard uit (Leopold).

 

In 2012 verscheen bij Querido zijn eerste roman voor volwassenen: Mijn meneer.

In datzelfde jaar won 'Driedelig paard' de 25ste Woutertje Pieterse Prijs en een Zilveren Griffel.

Tevens verschenen Wij zijn bijzonder, misschien zijn wij een wonder (Leopold) en - samen met Philip Hopman - Boer Boris (Gottmer 2012).

 

In 2013 verschenen bij Gottmer Boer Boris gaat naar zee en Boer Boris in de sneeuw.

Bij Querido verscheen in september het tweede boek voor volwassenen: Nu in handige meeneemverpakking.

 

In 2014 verscheen bij Leopold de jubileumuitgave van alle versjes die Ted in dertig jaar schreef dan wel publiceerde: Het rijmt. Deel 6 verscheen in de Ted van Lieshoutbibliotheek: 'Herrie', aangevuld met drie nieuwe verhalen. Eveneens bij Gottmer verscheen Boer Boris wil geen feest!,

'Boer Boris in de sneeuw' ontving een Vlag & Wimpel.

 

In 2015 verschenen achtereenvolgens Boer Boris gaat naar de markt bij Gottmer, Het Schrijvertje (drie boeken die Ted met Sieb Posthuma maakte) bij Leopold, en Boer Boris en de maaier bij Gottmer. Op de valreep verscheen ook nog Rond vierkant vierkant rond, dat in 2016 een Zilveren Griffel kreeg en genomineerd werd voor de Woutertje Pieterseprijs.

 

In 2016 verschenen Boer Boris en de eieren en Boer Boris gaat naar Oma (Gottmer), uteraard weer met tekeningen van Philip Hopman, Ventje zoekt een vriendje, een prentenboek met Ingrid & Dieter Schubert (Lemniscaat) en De vogels, een kunstprentenboek met Ludwig Volbeda (Leopold).

 

In 2017 verscheen bij Querido de opvolger van 'Mijn meneer', de roman voor volwassenen Schuldig kind. Bij Gottmer verscheen, ter gelegenheid van het vijfjarig bestaan van Boer Boris: De dikke Boer Boris, een omnibus met drie verhalen en een DVD met maar liefst vier geanimeerde verhalen.

In juni verscheen Boer Boris en het gebroken been (Gottmer) en in augustus bij Leopold de dichtbundel Onder mijn matras de erwt en Kunst?

Vanaf 2018 verschenen deze boeken (zie voor de complete lijst 'Ted van Lieshout' op Wikipedia; zie ook onder):  

2018 - In bad met Boer Boris (Gottmer) badboekje

2018 - Boer Boris en de olifant (Gottmer)

2018 - Ze gaan er met je neus vandoor (Leopold)

2018 - Kerstmis met Boer Boris (Gottmer)

2019 - Boer Boris uitdeelboekjes: Aan het werk/Die laars is paars!/Met zijn drietjes/Hoog en laag (Gottmer)

2019 - Boer Boris, hoe gaan we erheen? (Gottmer)

2019 - Kleuren (Leopold)

2019 - Boer Boris, een paard voor Sinterklaas (Gottmer)

2020 - Boer Boris Vriendenboekje (Gottmer)

2020 - Bloot (Querido)

2020 - De gemene moord op Muggemietje (Leopold)

2020 - Boer Boris heeft het heet! (Gottmer)

2020 - Wat is kunst? (Leopold)

2021 - Boer Boris, start de motor! (Gottmer)

2021 - Boer Boris en Bakkertje Bas (Gottmer)

2021 - Boer Boris op wielen! (Gottmer)

2022 - Boer Boris en de luchtballon (Gottmer)

2022 - Boer Boris Doeboek (Big Balloon)

2022 - Boer Boris en het bootje (Gottmer)

2022 - Beitelaar (Querido)

2023 - Boer Boris en de bietjes (Gottmer)

en de podcast: 

2022 - 66 (podcast, Docs NTR-VPRO)

OVERIG

 

Sinds 1984 schrijft Ted van Lieshout scènes en liedjes voor de NPS-televisieprogramma's Sesamstraat (hij schreef onder andere Sinterklaasspecials en creëerde de Oma van Frank, gespeeld door de inmiddels overleden Joekie Broedelet) en van 1988 tot 2008 voor Het Klokhuis. De opvallendste figuur die hij daarin ten tonele voerde was Yvette de Vriesch, een milieuonvriendelijke dame die gespeeld werd door Loes Luca.

In 1989 schreef hij het toneelstuk 'Dubbele Dief' voor het Amsteltoneel (thans Huis aan de Amstel).Voor volwassenen schreef hij het door de NCRV in 1991 uitgezonden 'Kabouters bestaan niet, tenzij ze bestaan', en voor de NOS de korte televisiefilm 'Ben stout...', eveneens in 1991 uitgezonden als aflevering van de serie 'Suite 215'. In het jaar daarop werd, in dezelfde serie, het televisiespel 'Toyboy' uitgezonden. Hij had een belangrijk schrijversaandeel in de NOS-serie 'De Mankementenshow', waarvoor hij behalve scènes ook liedjes schreef. Bovendien werkte hij mee aan de comedyserie 'Vrienden voor het leven' en 'De Van Duin Show'. Daarnaast schreef en bewerkte hij liedjes voor Jenny Arean, Karin Bloemen en Lenette van Dongen.In 2008 bewerkte hij zijn Ik en de koningin tot theaterstuk.

Twee liedjes daaruit werden genomineerd voor de eerste Willem Wilmink-prijs (2010), die hij won voor het lied 'Onberispelijk'.

 

Tot medio 1990 was Ted van Lieshout werkzaam aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten te Den Haag als docent tekenen en illustreren.

In 1998 won hij een subsidie van de Stichting Lezen voor de publieke omroep die zijn leesbevorderend spelprogramma S.O.S. op de buis brengt. Het plan haalde de omroep echter niet en de veertigduizend gulden (ongeveer 18.000 euro) zijn dan ook niet uitgekeerd.

 

Van 2002 tot 2010 zat Ted van Lieshout in het bestuur van de VvL (Vereniging van Letterkundigen) en de koepelorganisatie VSenV (Vereniging van Schrijvers en Vertalers); daarnaast ijvert hij voor betere subsidiemogelijkheden voor illustratoren.

Hij zat tweemaal in de jury van de Fiep Westendorp Stimuleringsprijzen.

In 2004 werd Ted van Lieshout de vijfde Leonardo-hoogleraar aan de Universiteit van Tilburg. Deze leerstoel, voor dubbeltalenten, werd eerder bekleed door Hugo Brandt Corstius, Rutger Kopland, Jan Terlouw en Leo Vroman, en na hem door onder andere Wim T. Schippers en Cox Habbema. In september 2005 werd het gasthoogleraarschap afgesloten met de Leonardo-lezing: ‘Kunst voor alle leeftijden’.

 

In 2006 was hij gastconservator van de Kinderkunsthal Villa Zebra te Rotterdam en verzorgde daar de tentoonstelling ‘Bang Bootje’.

In datzelfde jaar ontwikkelde hij, samen met Niels Schrader, digitale toepassingen van poëzie voor het internet, waaronder de Poetry Compressor.

 

In 2009 ging op zijn initiatief het project het Nationaal Declamatie Concours van start, een samenwerkingsverband met Avro, Stichting Lezen en Amsterdam Wereldboekenstad, om het lezen van poëzie te bevorderen. Helaas bleef het bij één editie.

In hetzelfde jaar initieerde hij de Middag van het Kinderboek en organiseerde hij samen met Hans Hagen deze protestbijeenkomst over de matige positie van kinderboekenschrijvers, die ertoe leidde dat er weer schot kwam in de totstandkoming van het Modelcontract voor Kinderboeken. Zeven jaar op rij organiseerde en presenteerde hij de MvhK, waarna hij het stokje overdroeg aan zijn opvolgers.

 

In 2010 kreeg hij de Leesgoedprijs, onder meer voor zijn passie voor kinderboeken en inzet voor de belangen van kinderboekenschrijvers en -illustratoren.

Voorts werden twee van zijn liedjes uit de theatervoorstelling Ik en de koningin genomineerd voor de eerste Willem Wilminkprijs voor het beste kinderlied van de afgelopen twee jaren. Het lied Onberispelijk, net als alle andere liedjes uit de voorstelling op muziek van Oene van Geel, won de tweejaarlijkse prijs.

 

In 2014 en 2016 werd Ted van Lieshout internationaal onderscheiden met de nominatie voor “de kleine Nobelprijs”, de Hans Christian Andersen Award.

 

DE BOEKENLIJST

 

Raafs Reizend Theater (Van Goor 1986)

Van verdriet kun je grappige hoedjes vouwen (Leopold 1986) Vlag & Wimpel 1987

Luitje en de limonademoeder (Van Goor 1987) Nieuwe uitgave verschenen in 2012!

Als ik geen naam had kwam ik in de Noordzee uit (Leopold 1987)

Kaatje Koe (Zwijsen 1988)

De allerliefste jongen van de hele wereld (Van Goor 1988) Vlag & Wimpel 1989 Nieuwe uitgave verschenen in 2013!

Och, ik elleboog me er wel doorheen (Leopold 1988) Zilveren Griffel 1989

Kind te huur (Van Goor 1989)

Ik ben een held (Van Goor 1990) Vlag & Wimpel 1990, Getipt door de Kinderjury1990 Nieuwe uitgave verschenen in 2011!

Giel heeft een geheim (Zwijsen 1990) Nieuwe uitgave verscheen in 2012!

Mijn botjes zijn bekleed met deftig vel (Leopold 1990) Zilveren Griffel 1991, Prijs van Padua 1993, Kunst voor Kinderprijs, IBBY Honour List

Majlent, jongen in meisjesdagen (Van Goor 1991)

Weggedaantje Stippelmuis (Leopold 1992)

Multiple noise (Leopold 1992)

Wat drink je? O, pies! (Van Goor 1992)

De winkel van Wimper (Van Goor 1993)

Toen oma weg was (Zwijsen 1993) Vlag & Wimpel 1994 Nieuwe uitgave verscheen in 2012, samen met Giel heeft een geheim en onder díé titel!

Begin een torentje van niks (Leopold 1994) Gouden Griffel 1995

Herrie (Van Goor 1995)

Gebr. (Van Goor 1996) Zilveren Zoen 1997, Duitse Jeugdliteratuurprijs 1999, Marsh Award nominatie, Prix Farniente 2003, Oversetpremien Norway

Mijn tuin, mijn tuin (Querido 1996) Zilveren Griffel 1997

Een lichtblauw kleurpotlood (Leopold 1997)

Stil leven (SUN 1998) Zilveren Zoen 1998

Zeer kleine liefde (Leopold 1999) Nienke van Hichtum-prijs 2001

Het is een straf als je zo mooi moet zijn als ik (Leopold 2000)

Klein groen koffertje (Leopold 2001)

Papieren Museum (Leopold 2002) Nominatie Gouden Uil 2005

Jij bent mijn mooiste landschap (Leopold 2003) Papieren Museum 2 (Leopold 2004)

Goochelaar! (Van Goor 2004) Nieuwe uitgave verschenen in 2011 als: Ik ben een goochelaar.

Mama! waar heb jij het geluk gelaten? (Leopold 2005) Zilveren Griffel 2006

Ik en de koningin (Nieuw Amsterdam 2006)

Van Ansjovis tot Zwijntje (Leopold 2006) Nominatie Gouden Uil 2007

3 (Rijksmuseum / Nieuw Amsterdam 2007)

Papieren Museum 3 (Leopold 2007)

4 (Rijksmuseum / Nieuw Amsterdam 2008)

Spin op sokken (Leopold 2008) Zilveren Griffel 2009, Boekenpluim, Nominatie Wentelprijs 2009

Twee ons liefde (Leopold 2008)

Kwam dat zien! Kwam dat zien! (redactie, Querido 2008)

Ik wil een naam van chocola (redactie, Querido 2009) Vlag & Wimpel 2010

1 (Rijksmuseum / Nieuw Amsterdam 2009)

Koekjes! (CPNB 2009)

Hou van mij (Leopold 2009) Zilveren Griffel 2010

An elephant came by (NLPVF 2009)

Wie heeft hier met verf lopen smijten? (redactie, Querido 2010)

2 (Rijksmuseum / Gottmer / Nieuw Amsterdam 2010)

Sinterklaas ahoi! (Leopold 2010)

Driedelig paard (Leopold 2011) Woutertje Pieterse Prijs 2012, Zilveren Griffel 2012

Gebr. (Gottmer 2011, zevende druk)

Ik ben een held (Ted van Lieshoutbibliotheek, Gottmer 2011)

Vijf draken verslagen (Querido 2011) Vlag & Wimpel 2012

Stil leven (Gottmer 2011)

Ik ben een goochelaar (Ted van Lieshoutbibliotheek, Gottmer 2011)

Luitje en de limonademoeder (Ted van Lieshoutbibliotheek, Gottmer 2012)

Mijn meneer (Querido 2012)

Wij zijn bijzonder, misschien zijn wij een wonder (Leopold 2012)

Er zit een feest in mij (redactie, Querido 2012)

Giel heeft een geheim/Toen oma weg was (Ted van Lieshoutbibliotheek, Gottmer 2012)

Boer Boris (Gottmer 2012)

De allerliefste jongen van de hele wereld (Ted van Lieshoutbibliotheek, Gottmer 2013)

Boer Boris gaat naar zee (Gottmer 2013) Prentenboek van het Jaar 2015

Nu in handige meeneemverpakking (Querido 2013)

Boer Boris in de sneeuw (Gottmer 2013) Vlag & Wimpel 2012

Herrie (Ted van Lieshoutbibliotheek, Gottmer 2014)

Het rijmt (Leopold 2014)

Boer Boris wil geen feest! (Gottmer 2014)

Boer Boris gaat naar de markt (Gottmer 2015)

Het schrijvertje (Leopold 2015)

Boer Boris en de maaier (Gottmer 2015)

Rond vierkant vierkant rond (Leopold 2015) Zilveren Griffel 2016, Nominatie Woutertje PIeterseprijs

Boer Boris en de eieren (Gottmer 2016)

Boer Boris gaat naar Oma (Gottmer 2016)

Ventje zoekt een vriendje (Lemniscaat 2016)

De vogels (Leopold 2016)

Boer Boris zoekt de verschillen (Gottmer 2016)

Boer Boris telt schaapjes (Gottmer 2016)

Schuldig kind (Querido 2017)

De dikke Boer Boris (Gottmer 2017)

Boer Boris en het gebroken been (Gottmer 2017)

De A van appel en de B van Boer Boris (Gottmer 2017)

Onder mijn matras de erwt (Leopold 2017, Nominatie Woutertje Pieterseprijs)

Kunst? (Leopold 2017)

In bad met Boer Boris (Gottmer 2018)

Ze gaan er met je neus vandoor (Leopold 2018)

Boer Boris en de olifant (Gottmer 2018)

Kerstmis met Boer Boris (Gottmer 2018, Sardes Pluim van de Maand)

Boer Boris uitdeelboekjes: Aan het werk/Die laars is paars!/Met zijn drietjes/Hoog en laag (Gottmer 2019)

Boer Boris, hoe gaan we erheen? (Gottmer 2019)

Kleuren (Leopold 2019)

Boer Boris, een paard voor Sinterklaas (Gottmer 2019)

Boer Boris Vriendenboekje (Gottmer 2020)

Bloot (Querido 2020)

De gemene moord op Muggemietje (Leopold 2020, Zilveren Griffel 2021)

Boer Boris heeft het heet! (Gottmer 2020)

Wat is kunst? (Leopold 2020)

Boer Boris, start de motor! (Gottmer 2021)

Boer Boris en Bakkertje Bas (Gottmer 2021)

Boer Boris op wielen! (Gottmer 2021)

Boer Boris en de luchtballon (Gottmer 2022)

Boer Boris en het bootje (Gottmer 2022)

Boer Boris en de bietjes (Gottmer 2023)

 

Overige prijzen, oeuvre:

Charlotte Köhlerstipendium 1989

Nominatie Prijs der Brabantse Letteren 2003

Theo Thijssen-prijs 2009

Leesgoedprijs 2010

Willem Wilminkprijs 2010

Nominatie Hans Christian Andersen Prijs 2014, 2016e:

Charlotte Köhlerstipendium 1989

Nominatie Prijs der Brabantse Letteren 2003

Theo Thijssen-prijs 2009

Leesgoedprijs 2010

Willem Wilminkprijs 2010

Nominatie Hans Christian Andersen Prijs 2014, 2016

bottom of page