Ik zoek een boek van je!
Als je een boek van mij zoekt dat niet te vinden is in de winkel of online, dan kun je me een e-mail sturen met de vraag of ik in mijn archief nog voldoende exemplaren heb. Als dat zo is, kun je het boek via mij kopen, al of niet gesigneerd. Titels die gewoon in de winkel verkrijgbaar zijn of via de boekhandel besteld kunnen worden, zijn bij mij niet te krijgen. Stuur je e-mail naar ted@tedvanlieshout.info.
Waar kan ik Pretpark Poëzie vinden?
Hier.
Is Gebr. echt gebeurd?
Ik wilde een verhaal schrijven over twee broers waarvan de jongste sterft, omdat dat in het echt gebeurd is met mijn jongere broer en mij. Maar over die waarheid heb ik wel een verhaal verzonnen. Want in werkelijkheid was mijn broer 22 toen hij stierf aan dezelfde ziekte als in het boek en niet 14. Ik was toen 23 en niet 16. Luuk en Marius zijn dan ook niet echt mijn broer en ik, maar jongens zoals mijn broer en ik.
Ook wilde ik antwoord vinden op deze vraag: als je enige broer (of zus) dood is, ben je zelf dan nog wel broer (of zus)? Die vraag kon ik niet beantwoorden, omdat ik nog een oudere zus en een jongste broer heb. Voor het verhaal moesten die dus "uit de weg geruimd worden". Iemand anders moest juist tot leven worden gewekt, want mijn vader is gestorven toen ik 7 was; een dode vader en een dode broer vond ik veel te erg voor het verhaal, en daarom loopt er een vader in rond.
Zo zie je dat het aan de ene kant verzonnen is en aan de andere kant is het echt gebeurd!
Hoe veel Boer Boris-boeken zijn er?
Tot en met het jaar 2023 zijn er achttien reguliere delen verschenen. Daarnaast zijn er bijzondere uitgaven, zoals uitdeelboekjes, kartonboekjes en een uitklapboek. Het badboekje is helaas niet meer beschikbaar. Ook niet bij mij. Kijk voor het volledige assortiment op boerboris.nl.
Heb je tips voor het schrijven van gedichten?
1. Als je niet weet waar je gedicht over moet gaan, probeer dan rijm. Rijmwoorden kunnen je op ideeën brengen voor volgende regels. Voorbeeld: Ze liep rond in een mooie jurk, van puur damast en zij en kurk. Op een jurk van kurk zou je waarschijnlijk nooit gekomen zijn als je niet aan rijmwoorden had gedacht. Als je eenmaal een jurk van kurk hebt bedacht kom je vanzelf op nieuwe ideeën, want een eigenschap van kurk is dat het blijft drijven, dus een meisje dat een jurk van kurk draagt en in het water valt, zinkt niet!
Sandra droeg een nieuwe jurk
die was gemaakt van zij en kurk.
Ze viel voorover in de sloot!
Verdronk ze? Nee, ze was niet dood.
Ze dreef met kroos en eendjes mee
van hier tot aan Zandvoort aan zee.
2. Weet je wél waar je over wilt schrijven, schrijf dan zo precies mogelijk op wat je in je hoofd hebt en kijk daarna pas hoe je er een gedicht van kunt maken. Je kunt dat doen door regels af te breken op een spannende plaats. Voorbeeld:
jij bent mooi
als je lacht
Dat is spannender dan:
jij bent mooi als je lacht
De betekenis is dan anders. In de versie waarin de zin over twee regels verdeeld staat, lees je dat iemand hoe dan ook mooi is; in de regel waarin alles op één regel staat, is diegene alleen mooi als hij of zij lacht.
De versie op twee regels biedt ook mogelijkheden om door te gaan, bijvoorbeeld:
jij bent mooi
als je lacht
schijnt de zon
Vind je het zo mooi genoeg, houd het dan zo en kijk of er nog overbodige woorden weg kunnen. Wil je toch nog rijmen, doe het dan bijvoorbeeld zo:
jij bent mooi
als je lacht
schijnt de zon
zelfs in de nacht
3. Belangrijk bij het schrijven van gedichten is dat je woorden schrapt die je niet echt nodig hebt. Vooral bij gedichten die niet rijmen is dat van belang, omdat het gaat om de boodschap en minder om de vorm. Bij gedichten op rijm is de vorm vaak wel belangrijk, vanwege het rijm, maar ook vanwege het ritme. Als dichtregels lekker ritmisch lopen, klinken ze mooier dan als het ritme stokt. Kijk maar naar het verschil tussen deze twee regels als je ze hardop leest.
Ik denk dat ik vandaag
mijn haar in een staartje draag.
Als ik mijn haar vandaag
eens in een staartje draag?
4. Wil je rijmen, help jezelf dan aan een instant-rijmwoordenboekje door boven aan je papier het alfabet op te schrijven. Als bijvoorbeeld een rijmwoord zoekt op staan, dan ga je het alfabet langs zodat je zeker weet dat je niet per ongeluk ene letter (en dus mogelijkheid) overslaat: Aaan Baan Caan Daan Eaan Faan Gaan, enzovoort. Lukt het op die manier niet, denk dan ook aan de voorvoegsels be, geen ver: begaan, gegaan, vergaan.
Meer tips nodig? Lees dan: Rond vierkant vierkant rond!